Børnetelt

Et børnetelt er utroligt populært for tiden – både hos de meget bevidste forældre, som ønsker, at deres børn får masser af muligheder for at lege, hygge, lære og udvikle sig, og hos rigtig mange børn. Et børnetelt har nemlig meget af det hele, og er ikke bare et telt. Måske kender du det selv fra din egen barndom, hvor der skulle bygges huler allevegne, og hvor voksne bare ikke måtte komme.

Fred og ro

Børneteltet er genialt i mange henseender, men at det kan fungere som et lille frirum eller sted for barnet, hvor det kan trække sig tilbage fra verden, hverdag, forældre, søskende og kæledyr, bare for lige at få lidt alene tid, og sysle med det som lige falder for. Børn har ligesom voksne også et sig-selv-behov, og det er teltet helt perfekt til. Er der plads nok i boligen eller i børneværelset, så kan teltet godt være fremme hele tiden, men mange af modellerne på markedet, er til at slå op og pakke sammen på mindre end et minut. Så der er heller ikke meget besvær med det. Når man som forældre giver barnet mulighed for at trække sig lidt, ind i teltet, så vil du opleve et meget mere afbalanceret barn, når det dukker frem fra teltet igen.

Hos Barnets Verden finder du for eksempel de meget karakteristiske tipi-modeller, som de fleste kender fra indianer verdenen. De er vildt nemme at håndtere, sætte op og tage ned igen, og det er plads til to børn i teltet. Det kan både være inde og udenfor, hvis vejret er godt nok til det.

Leg og udvikling

Leg i et børnetelt er også noget som barnet elsker. Det kan foregå både inde og ude, og teltet bliver en form for ramme eller rum for barnet, hvor legen eller syslen kan udfoldes. Om det er til læsning, bygge med klodser, høre musik, lege dem dukker eller lave-mad-sættet, er ikke så vigtigt. Det der tæller for barnet, er at det kan lege, drømme eller fantasere sig ind i en verden, hvor der er trygt og sikkert, og hvor mange af barnets kreative sanser bliver stimuleret, i form af tanker og fantasi, og uden indblanding fra omverdenen. Hvis barnet inviterer dig eller et andet barn ind i denne verden, så er det om at tage invitationen alvorligt. Det er klart udtryk for, at du eller en anden, gerne må blive indviet i barnets verden.

Hos for eksempel Eurotoys har de specialiseret sig i mange forskellige modeller, hvor teltene er meget flotte i farver, og så er de tematiserede, hvilket betyder, at de fleste af dem, er bygget op om en kendt historie, for eksempel Gurli Gris og Paw Patrol. Det er ofte de allermindste børn som gerne vil have legetelte med kendte figurer og lignende, mens de lidt ældre måske er mere til at tegne eller udsmykke deres eget telt. Men udvalget er enormt, og du finder helt sikkert noget som dit barn bliver helt vild med.

Rollelege og hygge

Et børnetelt fra Livingshop.dk er lidt mere neutralt i look, og det inviterer til forskellige aktiviteter for barnet. Det kan i princippet bruges til mange formål, og det sætter ofte fantasien i gang. Telte giver tryghed, og en stemning af hygge og afslapning, men de kan også stimulere fantasien til helt andre lege eller rolle lege, hvor alting kan ske. Uanset hvilken slags telt man som forælder eller barn vælger, så danner det helt sikkert grundlag for mange timers leg. Rolle lege er noget som alle børn elsker, både for sig selv, og sammen med andre. Her opfinder barnet sin egen lille verden, som madmor i en restaurant, politimand efter forbrydere, vikinger på togt, bonden der passer grise eller noget helt andet. Det som er det vigtige er, at barnet udvikler sin fantasi, og leger sig ind i verdener der skal udforskes. Her er teltet helt ideelt, for det skaber en tryg ramme, og så kan legen hurtigt udvikle sig.

Rolle legen kan godt starte hos barnet selv, og måske bliver du som forælder inviteret på mad i restauranten eller fanget som forbryder, og så gælder det at følge med i mere en én forstand. Barnet har brug for hjælp til at legen går op, og du får mulighed for vigtig tid sammen med dit barn. Det er dét som gør teltet helt perfekt for børn. De kan enten vælge at være sig selv med en god bog i et afslappet miljø, eller også skal der være fart på i den travle restaurant.

Bygge hule og indretning

Når teltet er sat op, så kan det godt virke lidt tomt til at starte med, men hvis du for eksempel lægger en pude i teltet, og du så går derfra, så vil i mange tilfælde opleve, at barnet selv begynder at bygge sin egen lille hule eller hyggekrog. Måske skal det have lidt mere hjælp, og så indretter I teltet sammen, men lad barnet hente det som betyder noget. Det er også en fantastisk proces som barnet gennemgår i denne leg eller aktivitet, og du får som forælder et godt billede af, hvad der foregår i barnets sind og tanker, blandt andet om yndlingsting eller legetøj. Hvis ikke der sker noget lige med det samme, når teltet er sat op, så hav tålmodighed, og lad være med at presse for meget på. Der skal nok ske noget, og i hvert fald næste gang en ven eller veninde kommer på besøg.

Placering og vedligeholdelse

Uanset hvilken type telt du eller barnet vælger, så skal I tænke på, hvor der er plads henne. Inde i boligen, er det smart, at teltet er der hvor barnet opholder sig mest – enten i alrum eller på et værelse. Da teltene generelt er nemme at sætte op og tage ned, så kan det stort set bruges allevegne. Det kan sagtens stå ude, når det er godt vejr, men det skal tages ind igen, så det ikke bliver slidt for hurtigt, og de tåler ikke alt for meget vand og uvejr. De fleste telte kan håndvaskes, hvis de bliver lidt beskidte.