Legetøjsdyr

Sovedyr, bamser eller legetøjsdyr har været kendt i rigtig mange år, og for eksempel bamsen, har været en tro følgesvend for de fleste børn. I dag er legetøjsdyr karakteriseret ved, at de er søde, bløde eller pelsede, og så fås de i alle mulige varianter. Du kan købe legetøjsdyr i alle afskygninger som ligner den ægte vare helt vildt godt, og så nogle mere fantasifulde former og figurer. Det er nok den kendte figurer som der bliver solgt flest af, og som børn identificerer sig mest med. Uanset om det er den ene eller anden slags, så er legetøjsdyret en helt fantastisk stimulans for barnet. Når du som forælder skal vælge en bamse eller et legetøjsdyr til dit barn, så tænker du nok først og fremmest på den søde og bløde bamse eller tøjelefant, og nok ikke så meget på stimulering af barnets sanser.

Mange oplevelser med tøjdyr

Børn har behov for stimulering, og i flere henseender. Først og fremmest fra sine forældre og mennesker omkring dem, men også i form af ting, legetøj, billeder, lyde og mange flere. Et legetøjsdyr har mange funktioner for barnet, og det giver sig selv, at det først og fremmest er det enkelte barn selv, som definerer, hvad det er som for eksempel bamsen eller tøjelefanten, betyder for ham eller hende. Hvis det for eksempel handler om tøjdyr set i tv, som Andrea eller elefanten Bodil, som du blandt andet finder hos Barnets Verden, så kan det handle om flere oplevelser. Genkendelsen er tryg, filmen eller oplevelsen fra tv kan fortsætte i barnets tanker og fantasi, og barnet kan tale med dukken eller elefanten, og få svar tilbage – altså i legen eller fantasien. Barnet udvikler en relation til bamsen eller tøjdyret, og det er en god og tryg oplevelse, mens forældrene kan observere, og indimellem deltage, ved at overtage bamsen eller tøjdyrets rolle, og så bliver det en helt anden dejlig oplevelse for barnet og forældrene.

Den trofaste ven

Legetøjsdyret er også en rigtig god ven hos barnet, som oplever det som en fortrolig relation, der ikke lige stiller de vilde krav til barnet. Det hele foregår i tosomhed, hygge og i barnets tempo og humør. Sidder barnet sammen med Pikachu, som du finder hos for eksempel Eurotoys, så foregår der så meget som vi forældre ikke forstår. Lige pludselig begynder barnet at skælde ud på Pikachu, og i det næste øjeblik bliver den krammet og nusset. Legetøjsdyret bliver personaliseret og levende, og i et øjeblik, også en form for afladning, og i det næste, en skøn genforening, som bliver meget kærlig. Den trofaste ven og barnet er uadskillelige på mange punkter, og de deler mange hemmeligheder sammen. En relation som er vigtig for barnet og dets stimulering.

Selvom det er barnets bedste ven, så må du gerne som forælder deltage i fantasien, samværet eller legen. Du skal bare være sikker på, at det er det helt rigtige tidspunkt, hvis barnet er i gang. Du kan også selv tage initiativet, og starte en leg op sammen med barnet, sådan at legen med legetøjsdyret bliver et medie mellem dig og barnet, og dermed skaber en dejlig stemning af samvær, leg, tryghed og hygge. Hvis du er ven med bamsen, så er I alle venner, og det skaber et super grundlag for mange skønne oplevelser.

Legetøjsdyret

Legetøjsdyr er selvfølgelig også til andet end seriøse pædagogiske og teoretiske formål – nemlig ren og skær leg. Legen er barnets frirum, og her skal der være plads til alt muligt, som ikke behøver at være foruddefineret. Her går tiden med det som barnet har lyst til lige nu, og det kan være for sig selv med for eksempel det søde og bløde tøj-lam fra Pixizoo. Legen foregår ude på marken og barnet skal ae og fodre lammet. Måske bliver du spurgt, om der er lidt godter i køkkenskabet til lammet, og så er du pludselig med, eller også inviterer barnet en ven eller veninde med ud i folden. Børn elsker som regel dyr, og det er godt, at børn bliver trygge ved dyr gennem leg, hvis I en dag planlægger at I skal have kæledyr.

Det er godt, at barnet selv finder på nye lege og fantasier med sit legetøjsdyr, men det er mindst lige så godt, at andre inddrages i legen eller fantasien. Jo mere, at du eller andre involverer jer i leg med barnet, jo mere vil du eller andre bidrage til barnets leg. Det skaber dejlige timer sammen, og du eller andre kommer til at betyde endnu mere for barnet. At vise interesse for eller tage del i, betyder så meget for det enkelte barn.

Sovedyret

De blødeste og sødeste tøjdyr er også verden bedste sovekammerat. De fleste børn vil gerne putte med deres yndlingsbamse, abe, giraf, eller kanin. Sådan har det altid været, og du har sikkert også selv haft et sovedyr. Sovedyret behøver ikke at være den samme som legetøjsdyret, ofte er det sjældent tilfældet. Sovedyret ligger ved sengen, ventet på at barnet skal putte eller sove. Når barnet ligger ved siden af dyret eller soveaben, for eksempel den som du finder hos Babygear, så er det tid til ro, fred og afslapning. Her gør aben underværker, for den er skøn, blød og varm, og når man ligger tæt eller holder i hånd, så skaber det en tryghed hos barnet, som der skal være, når barnet skal sove. Barnet finder ro i sjælen, og hurtigere end hurtigt, så falder barnet i søvn.

Et legetøjsdyr har altså mange funktioner og betydninger for børn, og det er vigtigt som forælder at have det med i billedet, når der skal vælges tøjdyr. Er barnet selv med til at vælge, så skal du tænke på, at relationen måske allerede er knyttet på forhånd, i forhold til, hvis du bare kommer hjem med et eller andet tøjdyr fra supermarkedet. Billedet eller genkendelsen er vigtigt for barnet, og det kan have stor betydning. Hvis et barn for eksempel ser Teletobbies i tv, så vil det sikkert falde godt ud, hvis tøjdyret var en af de medvirkende. Brug for eksempel en tablet og lad barnet kigge med over skulderen, når I leder efter et nyt tøjdyr eller en sovebamse.