Babylegetøj

Der findes tonsvis af babylegetøj på markedet og i lige så mange butikker, og udvalget er enormt. Men hvad er det nøjagtig som forældre skal gå efter, når det handler om det helt rigtige legetøj til de helt små. De allermindste skal som hovedregel have noget som stimulerer de tidlige sanser, som for eksempel synet, hvor det handler om at fange billeder, blive nysgerrig, og om det motoriske, at røre ved, smage og sutte på det med mere. Sådan kan du dele oplevelserne lidt op, så har du en lille fornemmelse af, hvad det går ud på.

Babylegetøj og alder

Babylegetøj ligger i en kategori som dækker børn i alderen fra 0 til et år, altså omtrent til der hvor barnet begynder at bevæge sig meget rundt eller at gå. Legetøjet er altså noget som ikke er så stort i størrelsen, og som kan omfavnes med hænderne, så det kan blive undersøgt grundigt af barnet. I starten er et aktivitetsstativ helt perfekt, fordi det stimulerer mange sanser hos barnet, og det er nemt at håndtere for forældrene. Når barnet ligger på ryggen, kan det nemt se og udforske de dinglende ting fra stativet. Hos Barnets Verden findes flere varianter med forskellige dingenoter som hænger ned. Dem vil barnet gerne røre ved, og så bliver der skubbet og hevet i tingene. Er det en rangle som du som forælder giver til barnet, så handler det meget om at røre og føle, og selvfølgelig i mange tilfælde at sutte og smage. Alt skal undersøges grundigt.

Sundt legetøj

Når du som bevidst og ansvarlig forælder skal købe legetøj til jeres elskede baby, så handler det jo først og fremmest om, at legetøjet er fremstillet i sunde materialer, der ikke giver barnet gener, og som barnet kan tåle at smage eller sutte på. Der findes masser af legetøj som ikke er godkendt på markedet, og som ikke er kontrolleret. Det skal du undgå, for det kan være sundhedsskadeligt for barnet. Der er så mange seriøse forhandlere, der vil barnet det bedste, og det er der du skal handle. Hos Babytoys.dk kan du for eksempel sagtens finde godkendt trælegetøj til babyer, en billedbog med mere, og som barnet ikke tager skade af at sutte eller smage på.

Det sunde legetøj finder du ved at være lidt grundig i din søgning, og at du er særligt opmærksom på, hvilke materialer det er lavet af, og om det er godkendt. Systemet søger for at grovsortere i udvalget, ved at have kontroller og godkendelser med mere, men du er den nærmest ansvarlige for din nye baby.

Flere kategorier og stimulering

Leder du efter babylegetøj som stimulerer de helt rigtige sanser, så har flere hjemmesider opdelt deres legetøj i kategorier, så du har meget nemmere ved at vælge forskellige effekter ud til dit barn. Så kan du også bestille flere forskellige hos den samme butik. Hos Sundleg.dk har de for eksempel delt deres side op, så du kan finde legetøj som stimulerer motorisk og sanseligt, og det er også i den retning du skal tænke, før du vælger det helt rigtige. Det er nemlig af stor betydning for dit barn hvad du vælger allerede fra start af, og hvilke stimuli du udsætter dit barn for. En rangle i træ er et udmærket valg, og det stimulerer både motorik, syn, og hørelse.

Det handler først og fremmest om forældrenes nærhed tidligt i barnets udvikling, men hvis det kan kombineres med, at I sammen ser, undersøger, føler, mærker og smager på legetøjet, så får I også en vigtig relation, hvor du er hjælper og guide for barnet, og det giver barnet en større tryghed, når du er med hele vejen. Hvis du bare placerer barnet liggende på gulvet i lang tid alene, med de dinglende dingenoter, så vil det få en modsat effekt. Bliv ved barnet, og vær sikker på, at alt er ok.

Fælles oplevelser

Når du har købt babylegetøj, så skal du huske at tjekke vejledningen som medfølger. Der kan stå vigtig information, og blandt andet også nævne lidt om rengøring. Det er vigtigt at legetøjet er rent og lækkert, og så er det også mere hygiejnisk for barnet. Hos Legebutikken.dk kan du for eksempel få den blødeste stof bold med klokke eller lyd. En bold er noget af det mest simple legetøj, men den kan bruges til rigtig meget. Barnet vil kramme bolden, smage på den, ryste den for at få lyd, og senere også trille den. På et tidspunkt kan I trille til hinanden, og den kan bruges til at ”lokke” barnet til at bevæge sig mere og mere rundt. Babylegetøj er nemlig helt perfekt til at begynde at få barnet til at bevæge sig mere og mere, og for eksempel række ud efter, at trille eller møve sig hen til, og senere af skubbe eller kravle efter det.

Det er helt perfekt, for du er også med hele vejen, sådan at I får en fælles oplevelse ud af det, og du kan observere barnets udvikling fra den ene dag til den anden.

Kombi legetøj

Babylegetøj kan sagtens have flere funktioner og for eksempel både udgøre en sutteklud en range og et hygge dyr. Hos Babygear.dk har de en sød lille stofrangle som kanin, der både er til det ene og andet. Sådan et stykke legetøj bliver ret tidligt en yndling, men du skal ikke forvente, at barnet er særligt loyalt overfor et stykke legetøj. Det er alt for tidligt, og helt normalt. Det handler nemlig om, at prøve og udforske så meget som muligt her og nu, og samle forskellige indtryk. Senere skal dit barn nok knytte tættere bånd til særligt udvalgte stykker legetøj. Glæd dig over og sammen med barnet, alt det nye som der sker hver dag, og at stort set alt uprøvet er interessant.

Husk at legetøj skal være rent, og derfor skal rengøres. Leger andre børn med dit barns legetøj, hvilket er ok, så tænk lige over hygiejne med mere. Har legetøjet været udenfor, så er det endnu vigtigere.